FDUV har instiftat Sigfrid Törnqvist-priset för att uppmärksamma en organisation, en verksamhet eller en person som gjort något betydelsefullt för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Priset har fått sitt namn efter Sigfrid Törnqvist, initiativtagare till Samariterstiftelsen som senare blev FDUV. Sigfrid Törnqvist-priset delas ut vart tredje år i samband med förbundskongressen.
Priset ska gå till en person eller aktör som genom sitt bemötande eller på annat sätt gjort en betydande insats för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.
Allmänheten får nominera kandidater. Bland alla förslag utser sedan en jury bestående av förbundets ordförande, Steg för Stegs ordförande och en utomstående representant en vinnare. Pristagaren meddelas på förbundskongressen.
Det andra Sigfrid Törnqvist-priset går till Sixten Snellman för hans pionjärarbete för svenskspråkig utbildning för personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning. Sixten Snellman var rektor för Optimas yrkesinriktade specialundervisning 1990–2018.
Allmänheten har fått föreslå pristagare. Sammanlagt kom det in 24 nomineringar. En jury bestående av FDUV:s ordförande Mikaela Björklund, Steg för Stegs ordförande Andrea Westerlund och tidigare mottagaren av priset Nalle Öhman valde vinnaren bland förslagen.
Sixten Snellmans pionjärarbete har varit avgörande för svenskspråkig utbildning för personer med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning. Under åren 1990–2018 utvecklade Sixten Snellman den yrkesinriktade specialundervisning som vi i dag känner till som Optimas krävande särskilt stöd. Verksamheten startade i Nykarleby med 13 studerande, i dag har den över 140 studerande runtom i Svenskfinland.
Genom sin insats som rektor för Optima har Sixten Snellman lotsat ungdomar med särskilda behov till ett självständigt liv och ut på arbetsmarknaden, samt bidragit till att så sker även i dag. Hans människosyn och värdegrunder lever kvar inom Optimas alla enheter inom krävande särskilt stöd.
Sixten Snellman har bemött både personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga individuellt. För honom har mötet med människan och en fungerande kommunikation varit a och o. Han har genuint sett potentialen hos målgruppen och velat ge den möjlighet att utvecklas. Som inbiten optimist har han sett möjligheter framom hinder. Samtidigt har han haft både vilja och förmåga att ta tag i och lösa olika slag av kriser och utmaningar.
Sixten Snellman har sagt att hans drivkraft varit att hjälpa människor att få ett bättre liv. Det har han gjort. Genom sin insats har han på ett betydande sätt medverkat till att flertalet svenskspråkiga ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning fått en utbildning och tagit avgörande steg mot vuxenliv.
Det första Sigfrid Törnqvist-priset gick till Nalle Öhman, bland annat för att han på ett banbrytande sätt utvecklat samspelet med personer med stora stödbehov och kommunikationssvårigheter. Nalle Öhman verkade som omsorgspräst 1990–2012.
Från allmänheten inkom sammanlagt 33 förslag. En jury bestående av diskrimineringsombudsman Kristina Stenman, FDUV:s ordförande Mikaela Björklund och Steg för Stegs ordförande Jonne Tallberg valde vinnaren bland förslagen.
Nalle Öhman har gjort en banbrytande insats för personer med intellektuell funktionsnedsättning genom att utveckla samspelet med personer som har stora stödbehov. Han har inte bara visat målgruppen största möjliga erkänsla och respekt, utan också förstått dess andliga behov. Han har lyft fram människor som sällan får uppmärksamhet på grund av sina kommunikationssvårigheter.
I sitt värv som omsorgspräst blev Nalle Öhman mycket populär i hela Svenskfinland, både bland personer med intellektuell funktionsnedsättning och bland deras anhöriga. Han lyckades skapa ett språk som också personer med grava funktionsnedsättningar kunde ta del av, bland annat genom beröring och sång.
Musiken har alltid varit en viktig del av Nalle Öhmans liv och musiken har också spelat en central roll i hans arbete bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Via sång har han skapat gemensamma upplevelser och gett personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet att stå i rampljuset.
Som ordförande för FDUV:s etiska råd lyfte Nalle Öhman konsekvent fram människorättsperspektivet. Han engagerade sig personligen i flera människors liv, tog tag i missförhållanden och lyckades också förändra mångas situation till det bättre.
Han ser människan som helhet och människan bakom funktionsnedsättningen. Därför är det också lätt för personer med funktionsnedsättning att närma sig honom.
Läs artikeln Samspelets mästare