Förra våren behandlades personer med intellektuell funktionsnedsättning som om de alla skulle höra till riskgruppen för coronaviruset. Det ledde till stränga begräsningar på boendeenheterna. Nu i samband med vaccindiskussionerna har varken personer med intellektuell funktionsnedsättning eller personalen i dessa serviceenheter lyfts fram. Dessa målgrupper borde prioriteras i vaccinationsordningen. Även många som inte hör till en riskgrupp bor eller deltar i dagverksamhet tillsammans med personer som hör till en riskgrupp, vilket borde beaktas då vaccinationsplanen görs upp.
Oron är särskilt stor i familjer där det finns familjemedlemmar med Downs syndrom eller sjukdomar. Det finns studier som visar att personer med Downs syndrom löper högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Föräldrar funderar om också barn undantagsvis borde vaccineras, om barnet har Downs syndrom. Anhöriga efterlyser tydligare information och önskar att den här målgruppen beaktas i vaccinationsordningen. I till exempel Sverige har man prioriterat personer med Downs syndrom och andra som får tjänster via Lagen om stöd och service (funktionshinderservice).
Osäkerheten kring vaccinationsordningen och tidtabellen oroar både anhöriga och personal. På vissa orter har vaccineringen redan påbörjats i boendeenheterna medan det på andra orter inte ens finns information om vaccineringen av personal.
Det är viktigt att undvika att personalen exponeras för coronaviruset för att säkerställa att serviceenheterna har tillräckliga personalresurser. Detta är helt centralt för att målgruppens grundläggande och mänskliga rättigheter ska förverkligas. Vaccineringen av personal på boendeenheter, inom korttidsvården och inom dagverksamheten borde påskyndas för att trygga nödvändig service och en fungerade vardag för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Hur får målgruppen information om vaccineringen?
Hur målgruppen får information om vaccineringen väcker också frågor, speciellt med tanke på ensamboende personer med intellektuell funktionsnedsättning. Alla vet inte om de tillhör riskgruppen. Vem ansvarar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning får information om sin vaccinationstur och vem hjälper med tidsbokningen?
Det behövs mer detaljerad och lättläst information om hur vaccineringen ordnas.
THL är i nyckelposition när det kommer till att informera om coronaviruset. Det är många som använder sig av THL:s lättlästa information när de sprider både muntlig och skriftlig information om coronaviruset. Därför är det i synnerhet viktigt att THL:s lättlästa information uppdateras och kompletteras samtidigt som den allmänna informationen (också på svenska).
Även på lokalnivå borde lättläst och tillgänglig information erbjudas. Det behövs konkret information om hur vaccineringen ordnas och om tidtabellen i hemkommunen. Redan i inledningsfasen av vaccineringen behövs information på lätt språk. En del av personerna som behöver information på lättläst tillhör riskgruppen och behöver därför vaccineras så tidigt som möjligt.
Oklarheter och falsk information kring vaccinering skapar oro och motsättningar. I sociala medier sprids felaktig information om både coronaviruset och om vaccinationerna. Det kan vara svårt för personer med intellektuell funktionsnedsättning att skilja mellan pålitlig och falsk information. Därför är det viktigt att det finns pålitlig information som är lättläst i flera olika informationskanaler.
Avslutningsvis är det viktigt att trygga att personer som ska vaccineras har möjlighet att ta sig till vaccineringsstället. Det behövs kostnadsfri färdtjänst och möjlighet för ledsagare att följa med.
Mera information:
- Verksamhetsledare Lisbeth Hemgård, FDUV, tfn 040 526 43 69
- Verksamhetsledare Marianna Ohtonen, Kehitysvammaliitto, tfn 040 837 83 40
- Verksamhetsledare Risto Burman, Kehitysvammaisten Tukiliitto, tfn 050 556 99 00
- Verksamhetsledare Tarja Parviainen, Autism Finland, tfn 050 409 79 40
- Verksamhetsledare Satu Mustonen, Vammaisperheyhdistys Jaatinen, tfn 050 441 80 84
Organisationerna samlar information om hur coronavirusepidemin påverkar personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga och förmedlar informationen till statsrådet och beslutsfattare. I samarbetet deltar FDUV, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Autism Finland och Vammaisperheyhdistys Jaatinen.
Bild: Papunets bildbank / ARASAAC