När arbetet med en ny jämlikare funktionshinderlagstiftning äntligen håller på att bära frukt tänker regeringen se över vilka kostnader lagen medför, med risk för att den inte genomförs alls.
I Finland finns ca 40 000 personer med utvecklingsstörning som i dagens läge inte åtnjuter det skydd som grundlagen borde ge varje medborgare. De berörs av lagen om specialomsorger från år 1977 som är otydlig bl.a. då det gäller tolkningen av begränsningsåtgärder och som ställer personer med utvecklingsstörning i en annan position än andra handikappgrupper. Samtidigt har vi en handikappservicelag från år 2009 som ska trygga individuella tjänster för personer med andra typer av funktionsnedsättningar.
De senaste åren har både statliga instanser och funktionshinderorganisationerna arbetat hårt för att sammanslå specialomsorgslagen med handikappservicelagen. Det är viktigt dels för att personer med funktionsnedsättning inte ska stå i ojämlik ställning gentemot varandra, dels för att alla personer med olika funktionsnedsättningar ska kunna fungera och leva som vanliga kommuninvånare i sitt närsamhälle. Enligt den nya lagen ska stöd och tjänster beviljas på basis av verkliga behov, inte diagnos.
Den nya funktionshinderlagen är också en del av en helhetsreform av sociallagstiftningen. Den ska komplettera den allmänna socialvårdslagen och trygga att personer med funktionsnedsättning får sådana nödvändiga tjänster som de behöver för att kunna leva ett så vanligt liv som möjligt. Om delar av reformen slopas blir helheten ett lapptäcke av lagar som inte stöder varandra.
För att helheten ska fungera och för att Finland ska kunna uppfylla kriterierna i FN-konventionen om ett jämlikt samhälle för personer med funktionsnedsättning måste regeringen ta sitt ansvar och slutföra arbetet med ny funktionshinderlag. Utan den kan specialomsorgslagen inte upphävas, med följd att personer med utvecklingsstörning fortsättningsvis förblir en segregerad grupp i vårt samhälle.
Annette Tallberg, sakkunnig inom intressepolitiskt arbete
Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare
FDUV – Förbundet De Utvecklingsstördas Väl