FDUV, intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning, har med oro följt med diskussionen om att lägga om färdtjänsten i de östnyländska kommunerna. Våra medlemmar har på olika håll i landet fått erfara vilka problem som upphandling av färdtjänst kan leda till. De senaste dåliga exemplen gäller färdtjänstcentralen inom samkommunen Soite och skolskjutsarna för barn med särskilda behov i Esbo.
För många personer med intellektuell funktionsnedsättning är färdtjänsten nödvändig för att de ska ha möjlighet att röra sig ute i samhället. Många har kommunikationssvårigheter och behöver alternativ och kompletterande kommunikation för att kunna göra sig förstådda. För dem är det av yttersta vikt att färdtjänsten fungerar smidigt och är trygg för användaren och hens anhöriga. Bekanta chaufförer och pålitliga tidtabeller är en del av denna trygghet.
Vår erfarenhet av offentlig upphandling är – tyvärr – att kommunerna ofta inte kunnat göra upp tillräckligt goda kvalitetskriterier för nödvändiga tjänster och nödvändigt stöd för personer med funktionsnedsättning. FDUV och de övriga funktionshinderorganisationerna i Finland har därför under hösten drivit medborgarinitiativet Ingen marknadsvara, som förra veckan överlämnades till riksdagens talman. Vi vill ha en precisering av lagen om offentlig upphandling: offentlig upphandling bör inte tillämpas på livslånga tjänster som är nödvändiga för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott liv och vara delaktiga i samhället.
En stor brist i upphandlingsprocesserna är att de som berörs inte blir hörda. FN:s konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning förutsätter dels att det offentliga involverar personer med funktionsnedsättning i beslut som gäller dem, dels att det offentliga ska ”underlätta personlig rörlighet för personer med funktionsnedsättning på det sätt och vid den tid de själva väljer och till överkomlig kostnad”. FN-konventionen ratificerades år 2016 och är gällande lag i Finland.
Vi ber kommunerna i östra Nyland, såväl tjänstemän som beslutsfattare, att noga lyssna på de personerna som ärendet berör – personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Misslyckade avtal kan leda till stora kostnader i form av mänskligt lidande.
Lisbeth Hemgård
verksamhetsledare
Annette Tallberg
sakkunnig i intressepolitiskt arbete