Staden hade en idé om att kunna producera samma tjänster för en mindre summa pengar och spara in. Man hänvisade till erfarenheter från andra kommuner med finskspråkig majoritet.
Detta väckte naturligtvis mycket känslor och en oro för att kvaliteten på tjänsterna skulle försämras. Några dagar senare fattade Raseborgs stad ett beslut om att fortsätta köpa Kårkullas tjänster. När den akuta frågan i Raseborg nu lösts vill FDUV öppna för en helt ny diskussion kring tjänsterna för personer med utvecklingsstörning.
Inom specialomsorgen sker stora förändringar på det nationella planet. Statsrådet beslöt i november 2012 att tjänsterna för personer med utvecklingsstörning ska utvecklas i närsamhället och att alla institutionsplatser ska avvecklas före år 2020. Kommunerna ges ett större ansvar för tjänsterna och specialomsorgsdistriktens roll kommer att förändras.
I Svenskfinland är vi ju naturligtvis oroade för att få tjänster på svenska och därför är det viktigt att Kårkulla samkommun bevaras.
Samtidigt kan vi i FDUV uppleva att livsbanan för personer med utvecklingsstörning ofta utstakas i ett mycket tidigt skede. I de flesta fall segregeras dessa medmänniskor till en parallell verklighet där de går i specialskola, specialyrkesträning, bor i grupphem och åker taxi till dagcentralen och tillbaka till grupphemmet igen. Det finns få öppningar för att bli inkluderad i det omgivande samhället.
Just nu finns det goda möjligheter till att utveckla nya stödformer som på ett bättre sätt stödjer människor att vara en naturlig del av sitt närsamhälle. Ett exempel på projekt som berör utvecklingen av tjänster är personcentrerad planering i Lahtis och Åbo där boendetjänster planeras utgående från personens egna önskemål och behov. Det handlar om ett liv som baserar sig på personens egna drömmar och önskemål och är en grundläggande rättighet som stipuleras i både FN:s handikappkonvention och Finlands handikappolitiska program.
Ett annat exempel är Aulan avainrinki i Helsingfors. Det är en boendeform där sju personer med utvecklingsstörning bor i egna hyresbostäder och har tillgång till en stödperson som kallas social gårdskarl. Gårdskarlen, eller i det här fallet en ung dam, hjälper hyresgästerna att hitta de tjänster i näromgivningen som de behöver. I FDUV har vi ett projekt som berör skräddarsydda lösningar och boendeträning för personer med utvecklingsstörning och deras familjer.
I dagens Finland är det ingen nyhet att en kommun stramar åt sin ekonomi, det är snarare en realitet som berör de flesta kommuner i Finland. En större nyhet skulle vara att personer med utvecklingsstörning skulle få lika rätt som alla andra att välja hur de vill leva sitt liv. Och att kommuner och serviceproducenter friskt skulle våga prova nya modeller och idéer. Det behöver inte alltid kosta mer att människor får vara med och besluta om hur de vill ha det och skapa nya kreativa lösningar för tjänster.
Lisbeth Hemgård
verksamhetsledare, FDUV
Insändaren publicerades i Västra Nyland 25.6.2013.