Yles granskande program MOT 25.3.2024 handlar om omänskligt bemötande av unga med intellektuell funktionsnedsättning och autism.
Vanvård och missförhållanden måste utredas
Det framgår tydligt av den information som presenteras i programmet att ungdomar utsatts för flagranta kränkningar av sina rättigheter. Deras rörlighet har begränsats på lagvidrigt sätt, vilket motiverats med bland annat personalbrist. I stället för vardagsstimuli och utomhusaktiviteter har barn och unga upprepade gånger isolerats i ett ostimulerande utrymme, vilket leder till ett mer utmanande beteende.
I vår rådgivning och övriga arbete kommer den här typen av fall till vår kännedom om och om igen. Vi organisationer som arbetar för person intellektuell funktionsnedsättning och autism har redan tidigare efterlyst en nationell utredning om övergrepp. I utredningen borde man bedöma barns och ungas stödbehov samt de resurser och den kompetens som finns på enheter för särskilt krävande stöd.
För närvarande finns det inte i Finland tillräckligt med enheter för dem med störst stödbehov. Barn och unga flyttas från plats till plats, vilket förvärrar deras illabefinnande.
Tillräckliga resurser och tjänsternas kvalitet måste säkerställas
Anstaltsrehabilitering ska vara högklassig, målinriktad och tidsbunden och övervakas på ett ändamålsenligt sätt. Ingen ska behöva bo på institution under en längre tid.
Kompetensen och antalet anställda måste säkerställas. Gruppstorlekarna bör hållas små. Forskning visar att det används mer begränsande åtgärder på stora enheter.
Tillsynsmyndigheternas resurser och inspektioner måste ökas och enheternas stöd och styrning stärkas. Vid tillsynen ska det också bedömas om enheterna har tillräckliga resurser och utrymmen som betjänar barns och ungas behov.
Inrätta en tjänst som funktionshinderombud i Finland
Personer med funktionsnedsättning behöver en ombudsman som är insatt i deras ärenden, försvarar deras ställning i samhället och följer med hur lagstiftningen verkställs.
Det är en skam för den finländska rättsstaten att de mest utsatta människornas grundläggande och mänskliga rättigheter på många sätt kränks inom ramen för de tjänster som de behöver på grund av sin funktionsnedsättning.
Barn och unga och deras familjer får inte lämnas ensamma. De kränkningar av de mänskliga rättigheterna som uppdagats måste utredas grundligt och lämpliga åtgärder vidtas.
Undertecknare
Satu Taiveaho, verksamhetsledare, Autism Finland
Annette Tallberg-Haahtela, verksamhetsledare, FDUV
Risto Burman, verksamhetsledare, Kehitysvammaisten Tukiliitto
Susanna Hintsala, verksamhetsledare, Kehitysvammaliitto
Läs hela ställningstagandet på finska
Mera information:
- Annette Tallberg-Haahtela, 040 848 93 00, annette.tallberg-haahtela@fduv.fi
- Satu Taiveaho, 050 4097 940, satu.taiveaho@autismiliitto.fi
- Risto Burman, 050 5569 900, risto.burman@tukiliitto.fi
- Susanna Hintsala, 040 741 6179, susanna.hintsala@kvl.fi