FDUV deltog i dag i familje- och omsorgsminister Krista Kiurus träff för funktionshinderorganisationerna om social- och hälsovårdsreformen. Verksamhetsledare Lisbeth Hemgård framförde FDUV:s hälsning.
FDUV välkomnar de planer som finns på att integrera social- och hälsovården inom framtidens social- och hälsovårdscentraler (sote-centraler). Principen om att få alla tjänster från samma lucka är bra.
Funktionshinderlagen bör ros i land
Vi anser också att det är ytterst viktigt att arbetet med den kommande lagen om funktionshinderservice genomförs så fort som möjligt. För personer med intellektuell funktionsnedsättning måste tjänsterna utvecklas så att det blir möjligt att få tjänster i sitt eget hem och i närsamhället.
Tillvarata specialkunnande
Vi betonar att det är viktigt att sote-centralerna använder sig av den specialkunskap om funktionsnedsättning som utvecklats inom specialomsorgsdistrikten. I frågor som kräver specialkunnande är det viktigt att arbeta utgående från ett mångprofessionellt team och att involvera personen själv och anhöriga i serviceplaneringen.
Tjänster på svenska för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Vad reformen kommer att innebära för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning är fortfarande oklart. På FDUV befarar vi att det i framtiden blir svårare att få tjänster på svenska.
I och med att alla specialomsorgsdistrikt ska avvecklas står det klart att Kårkulla samkommun inte kan fortsätta som förr, men hur servicen ska organiseras i stället är ännu öppet.
För närvarande är Kårkulla samkommun det enda specialomsorgsdistriktet som erbjuder tjänster på svenska. Därtill finns det allt fler kommuner som erbjuder tjänster på svenska i sin egen regi.
FDUV anser att det är bra att kommunerna tar ett större ansvar för tjänsterna för våra målgrupper, men det får inte primärt vara en sparåtgärd utan bör ske i avsikt att utveckla servicen i närsamhället också för dem.
Stödet och vården kan inte utgå från en producent när det gäller svenskspråkig service. För att fungera optimalt för individen behövs sannolikt flera producenter som kan erbjuda specialkunnande på svenska inom olika typer av tjänster.
Förutom att beakta språkaspekten är det viktigt att vi bygger upp strukturer som möjliggör utveckling av tjänster i närsamhället. Vi ser det som en risk att en finlandssvensk särlösning leder till att utvecklingen av den svenska funktionshinderservicen sackar efter den finska och inte lever upp till de krav som garanteras i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
På mötet framkom att det nu ska samlas grupper för att diskutera olika temaområden. En grupp ska behandla svenskspråkiga tjänster för personer med funktionsnedsättning.
FDUV:s alla utlåtanden i sin helhet hittar du på fduv.fi/utlatanden