Här kan du se på filmer om personer som planerar att flytta och personer som bor i ett eget hem. Det finns också filmer om anhörigas upplevelser av att barnet flyttar hemifrån och hur personal samarbetar med de anhöriga.
Elin ska flytta till sin första egna lägenhet. Hon ser framemot att få inreda och fixa.
Se en version av filmen Elin ska flytta med upplästa textplanscher
Välkommen in! Kalle har gått FDUV:s flyttningsförberedelse och nu ska han flytta in i sin första egna lägenhet. Det har varit en lång process som hela familjen bearbetat i flera år.
Annikas dotter Elin ska flytta hemifrån och det väcker olika slags känslor: ”Jag har alltid tyckt att hon ska ha ett eget hem, men ju närmare det kom desto mer började jag fundera att hur ska hon bo.”
Joonas Jantunen har flyttat till ett eget hem. Före familjen fattade beslut om hur han ska bo, funderade de om Jonas är redo att bära det ansvar ett eget hem innebär, berättar pappan Ari. De funderade på vilket stöd han kan få till hemmet. Med hjälp av olika stödåtgärder fungerar vardagsrutinerna bra och Joonas lever nu ett rätt självständigt liv. Ari lyfter fram vikten av att också personer med intellektuell funktionsnedsättning ska få fatta felaktiga beslut och den vägen lära sig ta ansvar. Föräldrar kan och ska inte kontrollera allt.
Ida, 20 år, bor själv i en lägenhet med hjälp av personlig assistans.
Se en version av filmen Hemma hos Ida med upplästa textplanscher
Ida-Lotta bor i en lägenhet som ligger i anslutning till ett gruppboende. Ida-Lotta kommunicerar med bland annat stödtecken och bilder. Enligt Ida-Lottas mamma Ann-Marie är det viktigt att personalen tar sig tid för att lära känna personen som de jobbar med, då ingen tycker om att en främmande person kommer och säger hur man ska göra i sitt eget hem. Trots att beslutet om att flytta in i lägenheten måste göras snabbt, trivs Ida-Lotta. Hon tycker om att rå om sig själv.
Gun bor för första gången i sitt liv i en egen lägenhet. Tidigare har hon bott i olika gruppboenden. Guns lägenhet ligger i anslutning till ett gruppboende för personer inom autismspektrumet. Gun har ett eget sovrum, kök och tambur. Hon brukar äta tillsammans med de andra som bor på gruppboendet, men det är skönt att kunna gå in till sitt, särskilt om man blir lite nervös ibland.
Jennie, Ida och Tanya bor tillsammans i ett kollektiv. Alla har ett eget rum i den gemensamma lägenheten. De sköter mycket själv, men får också dagtid hjälp av assistenter. Huset där lägenheten finns är byggd av en av kvinnornas familjer. Boendeformen är rätt unik.
Se en längre version av filmen Hemma hos Jenni, Ida och Tanya
Fredrik Lettijeff flyttade in i sitt nya hem med buller och bång i februari 2015. Nu klarar han det mesta själv eller med stöd, också sådant som föräldrarna aldrig hade kunnat tänka sig att han skulle göra så länge han bodde hemma.
Johan Blomberg flyttade första gången hemifrån när han var 14 år gammal. Under sitt liv har han bott på flera olika ställen. Innan han flyttade till sitt nuvarande boende på Andelslagsvägen gick han en kurs om vuxenliv. Också äldre personer med utvecklingsstörning, såsom Johan, har glädje och nytta av att få fundera på sitt liv och sitt hem och hur man vill ha det.
"Det talas mycket om rätten till ett eget hem. Ibland tycker jag att man mest talar om den här bostaden, som om den skulle innebära att man blir självständig. Jag ser att det är livet i bostaden som är minst lika viktigt," säger Maj Simons, mamma till Elias.
Carita Sjömans dotter Katarina flyttade hemifrån för 20 år sedan. Anhörigas krav på vårdpersonalen är höga, samtidigt som man måste lita på att personalen gör det de ska.
Annas dotter Tanya bor tillsammans med två kompisar i en lägenhet i Grankulla. När Tanya skulle flytta hemifrån fanns inget bra alternativ så föräldrarna till kvinnorna som nu bor tillsammans bestämde att fixa ett själv.
Ida, 20 år, bor i egen lägenhet med hjälp av personlig assistans. En av hennes assistenter är Frida. För Frida är Ida nästan som en syster. "Jag behöver bara se på henne så vet jag vad hon menar." Kommunikationen mellan dem fungerar bra även om Ida inte kan tala.
Mia Jäderholm jobbar på Parisgrändens boende. De som bor där tränar för att flytta till ett boende som är planerat att bli långvarigare än detta första boende. Samarbetet med föräldrarna är viktigt. Det är väldigt olika hur föräldrar vill ha det. Mia tänker att föräldrarna är de sakkunniga. Därför är det så centralt att lyssna på och bemöta dem på ett bra sätt.
Anders Skog jobbar som enhetschef på Åbackens serviceenhet. Hit hör ett boende i Borgå för personer inom autismspektrumet och ett boende i Sibbo för seniorer. Anders tycker att det är viktigt att samarbeta med föräldrarna, då de är experter på sina barn. Dagens teknisk och sociala medier kan vara till hjälp då man vill hålla kontakt med anhöriga och berätta vad man har gjort.