Filmer om boende

Här kan du se på filmer om personer som planerar att flytta och personer som bor i ett eget hem. Det finns också filmer om anhörigas upplevelser av att barnet flyttar hemifrån.

Elin ska flytta!

Elin ska flytta till sin första egna lägenhet. Hon ser framemot att få inreda och fixa.

 

Kalle ska flytta!

Välkommen in! Kalle har gått FDUV:s flyttningsförberedelse och nu ska han flytta in i sin första egna lägenhet. Det har varit en lång process som hela familjen bearbetat i flera år.


Annikas dotter Elin ska flytta till ett eget hem!

Annikas dotter Elin ska flytta hemifrån och det väcker olika slags känslor: ”Jag har alltid tyckt att hon ska ha ett eget hem, men ju närmare det kom desto mer började jag fundera att hur ska hon bo.”

 

Hemma hos Ida

Ida, 20 år, bor själv i en lägenhet med hjälp av personlig assistans.


Hemma hos Fredrik

Fredrik Lettijeff flyttade in i sitt nya hem med buller och bång i februari 2015. Nu klarar han det mesta själv eller med stöd, också sådant som föräldrarna aldrig hade kunnat tänka sig att han skulle göra så länge han bodde hemma.

 

Hemma hos Johan

Johan Blomberg flyttade första gången hemifrån när han var 14 år gammal. Under sitt liv har han bott på flera olika ställen. Innan han flyttade till sitt nuvarande boende på Andelslagsvägen gick han en kurs om vuxenliv. Också äldre personer med utvecklingsstörning, såsom Johan, har glädje och nytta av att få fundera på sitt liv och sitt hem och hur man vill ha det.

 

Ida och Frida

Ida, 20 år, bor i egen lägenhet med hjälp av personlig assistans. En av hennes assistenter är Frida. För Frida är Ida nästan som en syster. "Jag behöver bara se på henne så vet jag vad hon menar." Kommunikationen mellan dem fungerar bra även om Ida inte kan tala.