61881.jpg

Blogg: Bråka mindre? Visa tiden bättre!

11.01.2018 kl. 10:25
För dem som har svårt att uppfatta tid finns det många hjälpmedel, skriver Fredrika Nyqvist, pedagogisk utvecklare vid Lärum.

Det blir bråk och stök i alla hem. Och det blir bråk och stök i alla skolor. Hur många av dessa bråk beror på tiden? Det är någon som vill eller inte vill göra något. Inte nu, eller inte sen. Och hur många av dessa bråk kan vi undvika eller hantera bättre genom att använda tidshjälpmedel?  

Allt blir så mycket lättare då de kommer överens med tiden.


För en tid sen talade jag med en mamma om hur hon och hennes son arbetar med tiden. Allt blir så mycket lättare då de kommer överens med den.  

Pojken använder timglas. Ett litet femminuterstimglas som han kan ha med vart som helst, det ryms i fickan. Och ett större tiominuterstimglas som de har där hemma. Med hjälp av dem kan sonen gestalta hur mycket tid det är kvar och det blir färre frågor och mindre tjat. Mamma när? Mamma varför? Mamma inte ännu! 

De har också ett stort veckoschema på väggen. Det rymmer veckans alla händelser. Mamma när ska vi fara och se på hästarna? Där! kan mamman visa och peka på den gula dagen där det finns en bild på en häst. Vi ska alltså sova två gånger före det är dags. Okej. Då kan jag vänta. Jag kan vänta för jag vet ungefär hur lång väntan det är frågan om.  

Greppa tiden 

Det finns en uppsjö av tidshjälpmedel. Timglas, time timers, scheman, kalendrar, appar.  

Som pedagog gillar jag speciellt mycket time timern. Med den skruvar du upp det antal minuter du behöver och tiden visas som ett rött område. Vartefter tiden går blir det röda området mindre.  

Vi kan lära känna tiden i hela kroppen.


Det är min peronliga favorit eftersom människan hjärna de facto är gjord för att se bilder. Vi ska klara av att känna igen de ätbara röda bären och vi ska urskilja ett farligt djur som kommer närmare. Och därför kan vi också lätt uppfatta ett rött område i time timern som blir mindre och mindre då tiden går. Vi kan lära känna tiden i hela kroppen. Så där mycket rött – jag vet hur lång den tiden känns – och det klarar jag av. 

Alla klockslag, tidsbegrepp och siffror är påfund för att underlätta den moderna människans kommunikation. Och det krävs en hel del av oss för att processa den informationen. Du ska vara färdig om tio minuter. Vi åker på fredag. Abstrakta begrepp. Det är något helt annat än att se det röda området. Eller att åka om två färger, på den gula dagen.  

Jag rekommenderar varmt användning av visuella redskap. Förhoppningsvis får det er att bråka lite mindre. 


Skribenten är pedagogisk utvecklare på Lärum, som är en del av FDUV. Lärum erbjuder material och verktyg för specialundervisningen och handleder kring användningen av dem. 

Fredrika Nyqvist
61884_t.jpg

Ansök till FDUV:s sommarläger senast 28.2!

Längtar du redan efter sommaren? Nu kan du ansöka om plats på våra sommarläger.Läs mera »
Matilda Hemnell
61889_t.jpg

Bidra med en liten gest i presidentvalet

Stöd det inhemska funktionshinder- och hälsoarbetet. Donera till en Liten gest-bössinsamlingen på röstningsplatserna i presidentvalet.Läs mera »
Matilda Hemnell
61888_t.jpg

Bli koordinator för projektet Familjen i centrum – ansök senast 31.1!

Vill du jobba för personer med funktionsnedsättning och deras familjer? Vi anställer två koordinatorer, en till Österbotten och en till södra Finland.Läs mera »
Matilda Hemnell
61885_t.jpg

Bli vår medarbetare på LL-Center – ansök senast 31.1!

Vill du jobba för att alla ska ha rätt till läsning? Vi anställer en medarbetare till LL-Center för ett år.Läs mera »
Matilda Hemnell
61635_t.jpg

Lagen om valfrihet riskerar försämra servicen

FDUV säger ja till ökad valfrihet för personer med intellektuell funktionsnedsättning, men befarar att regeringens utkast till lag om valfrihet ökar marginaliseringen och äventyrar de svenska tjänsterna.Läs mera »
Lisbeth Hemgård
61340_t.jpg

Alla har rätt till kärlek och sexualitet

Temat sexualitet och intellektuell funktionsnedsättning är svårt eftersom det överskrider de gränser vi vanligen satt upp för intimitet och integritet. Det betyder ändå inte att vi ska låta bli att prata om det.Läs mera »
Matilda Hemnell
61284_t.jpg

Temaveckan för personer med utvecklingsstörning lyfter fram rätten till ett eget hem

– Boendet för oss med utvecklingsstörning ska planeras på samma sätt som alla andras, säger Steg för Stegs ordförande Jonne Tallberg i ett pressmeddelande inför temaveckan.Läs mera »
Matilda Hemnell
61131_t.jpg

Marita Mäenpää går i pension – slår ett slag för kamratstöd

Efter 30 år på förbundet avgår Marita Mäenpää med pension vid årsskiftet.Läs mera »
Matilda Hemnell
61341_t.jpg

FDUV:s Annette Tallberg invald i Handikappforums styrelse

Handikappforum valde ny styrelse och ordförande på sitt höstmöte den 28 november.Läs mera »
Matilda Hemnell