61881.jpg

Blogg: Bråka mindre? Visa tiden bättre!

11.01.2018 kl. 10:25
För dem som har svårt att uppfatta tid finns det många hjälpmedel, skriver Fredrika Nyqvist, pedagogisk utvecklare vid Lärum.

Det blir bråk och stök i alla hem. Och det blir bråk och stök i alla skolor. Hur många av dessa bråk beror på tiden? Det är någon som vill eller inte vill göra något. Inte nu, eller inte sen. Och hur många av dessa bråk kan vi undvika eller hantera bättre genom att använda tidshjälpmedel?  

Allt blir så mycket lättare då de kommer överens med tiden.


För en tid sen talade jag med en mamma om hur hon och hennes son arbetar med tiden. Allt blir så mycket lättare då de kommer överens med den.  

Pojken använder timglas. Ett litet femminuterstimglas som han kan ha med vart som helst, det ryms i fickan. Och ett större tiominuterstimglas som de har där hemma. Med hjälp av dem kan sonen gestalta hur mycket tid det är kvar och det blir färre frågor och mindre tjat. Mamma när? Mamma varför? Mamma inte ännu! 

De har också ett stort veckoschema på väggen. Det rymmer veckans alla händelser. Mamma när ska vi fara och se på hästarna? Där! kan mamman visa och peka på den gula dagen där det finns en bild på en häst. Vi ska alltså sova två gånger före det är dags. Okej. Då kan jag vänta. Jag kan vänta för jag vet ungefär hur lång väntan det är frågan om.  

Greppa tiden 

Det finns en uppsjö av tidshjälpmedel. Timglas, time timers, scheman, kalendrar, appar.  

Som pedagog gillar jag speciellt mycket time timern. Med den skruvar du upp det antal minuter du behöver och tiden visas som ett rött område. Vartefter tiden går blir det röda området mindre.  

Vi kan lära känna tiden i hela kroppen.


Det är min peronliga favorit eftersom människan hjärna de facto är gjord för att se bilder. Vi ska klara av att känna igen de ätbara röda bären och vi ska urskilja ett farligt djur som kommer närmare. Och därför kan vi också lätt uppfatta ett rött område i time timern som blir mindre och mindre då tiden går. Vi kan lära känna tiden i hela kroppen. Så där mycket rött – jag vet hur lång den tiden känns – och det klarar jag av. 

Alla klockslag, tidsbegrepp och siffror är påfund för att underlätta den moderna människans kommunikation. Och det krävs en hel del av oss för att processa den informationen. Du ska vara färdig om tio minuter. Vi åker på fredag. Abstrakta begrepp. Det är något helt annat än att se det röda området. Eller att åka om två färger, på den gula dagen.  

Jag rekommenderar varmt användning av visuella redskap. Förhoppningsvis får det er att bråka lite mindre. 


Skribenten är pedagogisk utvecklare på Lärum, som är en del av FDUV. Lärum erbjuder material och verktyg för specialundervisningen och handleder kring användningen av dem. 

Fredrika Nyqvist
63705_t.jpg

FDUV tar ställning till rapport om FN-konvention

FDUV har gett ett utlåtande om Finlands första periodiska rapport gällande genomförande av FN:s funktionshinderkonvention CRPD.Läs mera »
63648_t.jpg

Stora risker med förslaget till klientavgifter inom vården

FDUV oroar sig för att de föreslagna ändringarna i klient- och patientavgifterna drabbar personer med intellektuell funktionsnedsättning oskäligt hårt. Läs mera »
63589_t.jpg

Funktionshinderkortet ger fler möjligheter – kan sökas i maj

Speciellt personer med osynliga funktionsnedsättningar kan ha nytta av kortet.Läs mera »
63440_t.jpg

Bli vikarie för vår sakkunniga i intressepolitiskt arbete – sök senast 2.5!

Vill du jobba med påverkansarbete för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga? Skicka din ansökan senast den 2 maj!Läs mera »
63075_t.jpg

Blogg: Så bemöter du en person med autism

Den 2 april uppmärksammas den internationella autismdagen. I vår blogg skriver Annika Martin om de erfarenheter hon har av att stöda och bemöta personer med autism på ett bra sätt.Läs mera »
62970_t.jpg

Enkät om läget gällande rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Bidra till parallellrapporten om effekterna av FN:s funktionshinderkonvention – svara på enkäten senast 30.5!Läs mera »

Lyssna på dem som behöver färdtjänst

Insändare publicerad i tidningen Östnyland 23.3.2018.Läs mera »
62957_t.jpg

Socialskyddsguiden 2018 är här!

Årets socialskyddsguide med information om service för personer med intellektuell funktionsnedsättning har publicerats. Ladda ner den gratis från vår webbplats eller beställd den hem i tryckt format.Läs mera »
62963_t.jpg

Blogg: De här barnen väljer sina föräldrar

Hur ge besked om barns funktionsnedsättning? Henrika Mercadante, projektansvarig för Mer än ord, skriver i vår blogg om bemötandets svåra konst.Läs mera »
62896_t.jpg

FDUV:s nya namn avspeglar modern människosyn

Personer med intellektuell funktionsnedsättning har egna resurser och ska bli hörda och vara delaktiga. Därför ville förbundet slippa det föråldrade namnet.Läs mera »