Varje människa har rätt till kommunikation och att vara i växelverkan med andra i samhället. Med tolktjänst vill man minska hindren för kommunikation och öka talhandikappade personers möjlighet till delaktighet i samhället.
En talhandikappad person som p.g.a. sin funktionsnedsättning behöver tolkning för att klara av kommunikation i vardagen har rätt till tolktjänst. Personen bör också kunna uttrycka sin egen vilja med hjälp av tolkning och han/hon bör ha en fungerande kommunikationsmetod.
Tolktjänsten grundar sig på lagen om tolkningstjänst för handikappade personer. Lagen trädde i kraft 1.9.2010, då ansvaret för ordnandet av tolktjänst övergick från kommunerna till FPA.
Ladda ner guiden om tolktjänst
Guiden om tolktjänst berättar bland annat om denna lagstadgade rättighet, om alternativ och kompletterande kommunikation, hur man ansöker och använder tolktjänst och vilken betydelse tolktjänst kan ha för en talhandikappad person.
Du kan ladda ner guiden som pdf här. Den kan också beställas i tryckt form, du hittar mera information på Papunets hemsida (på finska).
Guiden är utgiven av informations- och kommunikationscentret Tikoteekki. Guiden är översatt till svenska genom ett samarbete mellan Folkhälsan och Lärum vid Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f.