FDUV har gjort valteser inför kommunalvalet. I valteserna berättar vi vad vi vill att beslutsfattarna i kommunerna ska jobba för.
För oss är det viktigt att beslutsfattarna jobbar för alla i kommunen, också för dem som har en funktionsnedsättning.
Just nu har kommunen och Kårkulla samkommun ansvar för mycket av det stöd personer med funktionsnedsättning och deras familjer får.
Nu planeras en vårdreform som ska flytta över det här ansvaret från kommunerna till så kallade välfärdsområden.
Det är viktigt att kommunerna är med och planerar förändringen noga så att alla får bra stöd också efter vårdreformen.
Men även efter vårdreformen har kommunerna ansvar för frågor som påverkar din och min vardag.
Det handlar till exempel om hurdan fritidsverksamhet det ordnas i kommunen, hur skolorna hjälper dem som behöver extra stöd och hur man bygger i kommunen.
Här berättar vi mera om vad vi tycker
om de här frågorna:
En kommun anpassad för alla
-
Personer med funktionsnedsättning ska höras i beslut som berör dem.
Kommunens funktionshinderråd ska få mera makt att påverka.
-
Det ska vara möjligt för alla att röra sig i kommunen, också om man till exempel använder rullstol, ser dåligt eller lätt blir stressad i stökiga miljöer.
-
Kommunen ska berätta om sina tjänster så att alla kan förstå. Det behövs mera lättläst information.
Webbplatser ska vara lätta att använda. De som inte kan sköta ärenden via nätet ska få göra det på annat sätt.
-
En del personer med funktionsnedsättning vill bo i centrum, en del vill bo på landet. Det här ska kommunen tänka på då man planerar var det ska byggas nya bostäder. Bostäder ska inte byggas där ingen vill bo.
En skola för alla
-
Barn som behöver extra stöd ska få gå i vanligt daghem och vanlig skola nära sitt hem. Bara man får rätt stöd är det oftast möjligt.
-
Elever ska få sådant stöd som hjälper just hen. Ibland kanske det är frågan om en mindre grupp, annorlunda skolmaterial eller en egen assistent.
-
Efter grundskolan ska elever som behöver extra stöd kunna välja mellan olika studier. Nu finns det så få studieplatser att en del av dem som vill studera inte får någon plats. Därför behöver kommunerna jobba för fler studieplatser.
Fritidsverksamhet för alla
-
Det ska finnas fritidsverksamhet som passar också dem som behöver stöd. Det behövs både grupper som är bara för personer med funktionsnedsättning
och grupper som är för alla gemensamt.
-
Många föreningar ordnar fritidsverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Kommunerna ska stöda föreningarna så att de kan fortsätta med sin viktiga verksamhet.
-
I en del kommuner finns utegym och lekplatser som också passar för personer med funktionsnedsättning. Fler kommuner borde följa deras exempel!
-
Många människor känner sig ensamma eller har svårt att delta i fritidsverksamhet utan stöd av en annan person. Därför behövs det fler stödpersoner. Stödpersoner är en sorts fritidsvänner.
Arbete för alla
-
Alla kommuner ska ha arbetslivstränare som kan hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta ett arbete med lön.
-
Kommunen ska satsa på att anställa personer med funktionsnedsättning, till exempel för städning eller matlagning.
-
I och med coronaepidemin har många personer med funktionsnedsättning förlorat sitt jobb. De behöver nu extra hjälp att komma tillbaka till arbetslivet.